Ahşap Baskı , Tahta Baskı Nedir?

Ahşap Baskı , Tahta Baskı Nedir?

Ahşap Baskı , Tahta Baskı Nedir?

Ahşap baskı da diyebileceğimiz Tahta baskı, kumaş, kağıt ve diğer malzemeler üzerinde güzel ve karmaşık tasarımlar oluşturmak için yüzyıllardır kullanılan geleneksel bir baskı yöntemidir. Bu yöntem, bir tasarımın bir tahta bloğuna oyulmasını ve daha sonra bir baskı oluşturmak için bu yüzeyin boyanmasını ve preslenmesini içerir.

 

Tahta baskının kökenleri, 8. yüzyılın başlarında kağıda metin basmak için kullanıldığı antik Çin'e kadar uzanabilir. Daha sonra, dini metinler, posterler ve diğer dekoratif öğeler için kumaş ve kağıt üzerinde renkli tasarımlar oluşturmak için kullanıldığı Japonya'ya yayıldı. Tahta baskı, ukiyo-e sanatçıları olarak bilinen yetenekli ustaların günlük yaşamdan, doğadan ve mitolojiden sahneleri tasvir eden güzel tahta baskılar oluşturmasıyla Japonya'da popüler bir sanat formu haline geldi.

 

Batı'da tahta baskı 14. yüzyılda tanıtıldı ve kitaplardaki metinleri ve resimleri basmak için kullanıldı. Bununla birlikte, 19. yüzyıla kadar, William Morris ve Gustav Klimt gibi sanatçıların evleri ve kamusal alanları dekore etmek için kullanılan güzel tahta baskılar oluşturmasıyla, tahta baskının bir sanat formu olarak popülerlik kazanması sağlandı.

 

Bir tahta baskı oluşturmak için, bir sanatçının önce basmak istediği görüntüyü tasarlaması gerekir. Bu tasarım doğrudan ahşap bloğun üzerine çizilebilir veya "transfer" adı verilen bir işlem kullanılarak ahşaba aktarılabilir. Tasarım ahşabın üzerine yerleştirildikten sonra, sanatçı keskileri ve diğer araçları kullanarak ahşabı tasarımın etrafından yontar ve boyanacak yükseltilmiş alanları bırakır. Blok daha sonra bir sünger kullanılarak boyanır.

 

Ahşap baskı blok daha sonra kağıt veya kumaş gibi bir yüzeye yerleştirilir ve boyayı yüzeye aktararak bloğa basınç uygulanır. Birden fazla blok, her blok ayrı ayrı oyulmuş ve boyanmış ve ardından istenen sırayla yüzeye bastırılmış, çok renkli baskılar oluşturmak için kullanılabilir.

 

Tahta blok baskının faydalarından biri, son baskıda yüksek düzeyde detay ve hassasiyet sağlamasıdır. Bloğun oyulmuş alanları çok ince olabilir, bu da girift tasarımların ve ince çizgilerin basılmasına izin verir. Tahta baskı, bloklar herhangi bir boya rengiyle boyanabileceğinden, geniş bir renk yelpazesinin kullanılmasına da izin verir.

 

Tahta baskı bugün popüler bir sanat biçimi olmaya devam ediyor. Bu eski baskı tekniğinin kalıcı cazibesinin bir kanıtı ve her tahta baskıda yer alan güzelliği ve işçiliği hatırlatıyor. Sizde evinizde dilediğiniz gibi baskı yapmak için www.armoz.com.tr web adresinden baskı tekniklerini ve kalıpları inceleyebilirsiniz.