Kendinize Zaman Ayırın

KENDİ SANATINIZI YAPIN

Armoz Ahşap Baskı kalıpları neredeyse 600 yılı aşkın bir kültür olan Tokat yazmacılığından esinlenilerek günümüz teknolojisini kullanarak üretilen baskı kalıplarıdır. Anadolunun birçok bölgesinde yazmacılık, baskı, halı dokuma, kumaş boyama vb. el emeği ürünler yapılsa da yazmacılığın en güzel ürünleri Tokatta üretilmiştir.

Ahşap Baskı Kalıp Nedir ?

Ahşap Baskı Kalıp Nedir ?

Ahşap baskı, yüzyıllar öncesinde ortaya çıkan baskı resim türlerinden biridir. Tahta baskı olarak da bilinen ahşap baskı, ahşap levha kullanılarak kazı tekniğiyle hazırlanan tahta kalıplarla yapılan özgün bir baskı tekniğidir. Ahşap baskı tekniğinde, resmi oluşturan tüm çizgiler ahşap baskı levhasının üzerine oyulur ve yüksekte kalan bu kısım üzerine sürülen boya, basım yoluyla uygulama yapılmak istenen zemin üzerine geçer.

Günümüzde ahşap baskı kalıplarını boyaları ile set halinde satın alabilirsiniz. Ahşap baskıya başlamadan önce kalıbınızı tercih ettiğiniz renklerde sünger veya fırça kullanarak boyamalısınız. Boyama işlemini yaparken kalıbın çıkıntılı kısmını boyalamalısınız. Daha sonra kalıbı uygulamak istediğiniz zemin üzerine yerleştirebilirsiniz. Ancak bu esnada kalıbı hareket ettirmemeye özen göstermelisiniz.

NASIL YAPILIR?

İlk olarak baskı yapmak istediğimiz deseni seçerek başlayabiliriz. Bazı kalıplarda desenlerin içidolu bazı desenlerin içi boştur. İçi dolu olan desenler kalıp yöntemiyle boyayı aktarır, içi boş olanlarda ise desenin dış çizgileri kalıp yöntemi ile aktarılır ve desenin içini ince fırça ile kendiniz istediğiniz renge boyayabilirsiniz.

Ahşap baskılarda baskıyı yapan yüzey düzdür ve birçok zemine baskı yapabilir. Kumaş ve kağıt en çok kullanılan materyallerdir. Duvar vb sert zeminlere de baskı yapılabilir ancak yüzeyde pürüz ve boşluk olur ise çıkan sonuç olumsuz etkilenir.

Ahşap kalıp boyanırken sünger kullanılmaktadır. Boyayı önce karton tabak vb bir zemine dökerek sünger ile iyice yaymamız gerekir. Sonrasında süngerin yüzeyine yayılan boyayı aynı şekilde vurup çekerek tahta baskı da diyebileceğimiz ahşap baskının tüm yüzeyine yayarız. Kalıpta tüm yüzeyin eşit bir şekilde boyandığından emin olmamız daha güzel sonuçlar çıkması için bize yardımcı olacakır.

Asıl baskı yapacağımız yüzeyde sürprizle karşılaşmamak için her zaman deneme baskı yapmayı öneriyoruz. Genel olarak ilk baskılarda renklerde solukluk görülebiliyor. Yüzeyde soluk olan yerler deneme baskısı ile fark edilip sünger ile tekrar boyanır. Ahşap tekrar basılır ve temiz bir baskı gördüğünüzde artık asıl gerçek baskıyı yapabiliriz.

Deneme baskılarından sonra temiz bir baskı yapabileceğimizi düşündüğümüzde asıl baskıyı yapabilriz. Baskı yaparken boyanın arka zemine geçmemesi için araya kağıt vb bir parça koyulabilir. Zeminin yumuşak olması baskının tüm yüzeye yayılmasını ve daha kaliteli baskı sonucu çıkmasını sağlar. Baskı işlemi bittikten sonra tekrar kullanabilmek için tahta baskınızı temizlemeyi unutmayın :)

Baskı işlemi bittikten sonra boya kuruyana kadar beklenir. Kumaşlarda tersten buharsız ütüleme yapılarak boya sabitlenir. Diğer yüzeylerde sabitlemek için fön makinesi kullanılabilir. Burada önemli olan boyanın sertleşmesi ve zemin üzerinde kalıcı olması için ısıdan yararlanmaktır.

Blog Yazıları

Ahşap Baskı , Tahta Baskı Nedir?

Ahşap baskı da diyebileceğimiz Tahta baskı, kumaş, kağıt ve diğer malzemeler üzerinde güzel ve karmaşık tasarımlar oluşturmak için yüzyıllardır kullanılan geleneksel bir baskı yöntemidir. Bu yöntem, bir tasarımın bir tahta bloğuna...

devamı..

Batik Kumaş Boyama Tekniği Nasıl Yapılır?

Batik boyama, kökleri Japonya’ya dayanan bir boyama tekniğidir. Kumaş, deri ve kağıdın üzerine uygulanan bu teknik, özellikle 60’lı yıllarda kendisini yazlık kıyafetlerde, süslemelerde ve nevresim, kırlent gibi ev eşyalarında göstermiştir.

devamı..

Shibori Tekniği ile Kumaş Boyama Nasıl Yapılır?

Shibori, ülkemizde batik boyama olarak da bilinen kökeni Japonya’ya dayanan bir kumaş boyama sanatıdır. Shibori Japonca’da ‘sıkıştırmak, bükmek’ anlamına gelmektedir.

devamı..