Batik Kumaş Boyama Tekniği Nasıl Yapılır?

Batik Kumaş Boyama Tekniği Nasıl Yapılır?

Batik Kumaş Boyama Tekniği Nasıl Yapılır?

Batik boyama, kökleri Japonya’ya dayanan bir boyama tekniğidir. Kumaş, deri ve kağıdın üzerine uygulanan bu teknik, özellikle 60’lı yıllarda kendisini yazlık kıyafetlerde, süslemelerde ve nevresim, kırlent gibi ev eşyalarında göstermiştir.

 

Batik kumaş boyama tekniklerinin özünde kumaşın belirli bölgelerini boyaya maruz kalmayacak şekilde kapatmak ve böylece desenler oluşturmak vardır. Doğaçlama yapabilmeniz ve sunduğu özgürlük batik boyamasının popülerliğinin ardındaki sebeplerden sadece ikisidir.

 

Batik kumaş boyama teknikleri

 

En popüler yöntemlerin başında sarma tekniği gelmektedir. Bu tekniğin bir diğer adı da Arashi’dir. Sanatçılar tarafından farklı yorumları olsa da mantık aynıdır: sopa ve benzeri uzun bir cisme doladığınız kumaşınızın üzerini hasır ip veya paket lastikleriyle çevirerek deseni elde edersiniz.

 

Bir diğer popüler batik kumaş boyama tekniği ise batik katlama tekniğidir. Bu teknikte kumaş bir akordeon gibi sarılır ve iplerle sıkıca bağlanır. Arashi’nin aksine bu teknikte iplerin simetrik şekilde yerleştirilmesi önemlidir. Bu yüzden daha dikkatli, mümkünse önceden işaretleyerek kumaşı sarmak gerekir. Merak etmeyin zor gibi görünse de birkaç denemede bu teknikte ustalığınızı ilan edeceksiniz.

 

Bahsedeceğimiz son teknik olan bağlama tekniği, kumaşın vereceğiniz şekle göre dilediğiniz yerlerini ip yardımıyla bağlayarak size özel desenler ortaya çıkarmanızı sağlar.

 

Batik boyama nasıl yapılır?

 

Sıcak suda çözdüğünüz Viktoria kumaş boyasını kova ve benzer genişlikteki bir kabın içindeki 60 derece suyun içine dökün. Karışıma pamuk, ipek, rami ve keten içeren kumaşlar için bir bardak tuz, naylon, ipek ve yün içeren kumaşlar içinse bir bardak sirke ekleyerek renk kalitesini artırabilirsiniz. Artı olarak karışıma dahil edeceğiniz bir çay kaşığı bulaşık deterjanı seviye boyamasını destekleyecektir.

 

Kumaşınızı hazırlanan karışımın içine koyarak beş dakika kadar bekleyin. Ortaya çıkan renk sizin için yeterince koyu değilse bu işlemi bir kez daha tekrar edebilirsiniz. Ancak unutmayın ki kumaşınız ıslakken renkler daha koyu görünecektir.

 

Boyama işlemi bittikten sonra kumaşınızı ılık suda, durulama suyu berraklaşana kadar yıkayın. Ardından yine ılık suda, bu sefer yumuşak bir deterjanla yıkadıktan sonra kurumaya bırakın.